“Han trigat trenta-set anys a fer realitat la meva teoria”

  • VilaWeb TV us ofereix una entrevist amb Leon O. Chua, pare del 'memristor', un component electrònic que pot canviar els ordinadors

VilaWeb

Redacció

17.12.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Investigadors de Hewlett Packard explicaven el maig passat, en un article a Nature, que havien reeixit a fabricar un nou component electrònic de circuits que revolucionaria la informàtica, és el ’memristor’. Doncs bé, el doctor Leon O. Chua ja en va exposar la teoria, fa trenta-set anys, quan encara era estudiant. VilaWeb TV us ofereix una entrevista amb Leon O. Chua, que explica què és el ‘memristor’ i com pot arribar a canviar els ordinadors.El ‘memristor’ o ‘resistència amb memòria’ és el quart element bàsic dels circuits integrats, com la resistència, el condensador i l’inductor. És una resistència amb memòria, capaç de recordar una càrrega elèctrica rebuda, fins i tot quan deixa d’arribar-hi electricitat. Aquesta capacitat de recordar i la mida, comparable a la d’una molècula de sucre, el fan especialment útil per a fabricar memòria d’ordinador. Als ordinadors d’avui els programes que fem servir, emmagatzemats al disc dur o en una memòria flaix, es carreguen a la memòria RAM, que és volàtil i s’esborra quan deixa de rebre electricitat. Ara, amb els ‘memristors’ inventats per HP aquestes dues menes de memòria es farien innecessàries. Una memòria ‘memristor’ fóra com una memòria RAM que no s’esborraria quan deixés de rebre electricitat.

Amb memòria ‘memristor’ els ordinadors del futur s’engegaran immediatament, sense haver d’esperar com ara, amb el sistema operatiu en el mateix estat de l’última sessió. A més, la microscòpica mida dels ‘memristors’ d’HP fa possible de fabricar memòries d’un centenar de gigues en un centímetre quadrat, molt més que no les memòries actuals. Així mateix, el ‘memristor’ pot ajudar molt a investigar noves maneres de fer funcionar els ordinadors; segons Chua, d’aquí a una vintena d’anys potser es fabricaran en sèrie ordinadors que pensin com el cervell humà. De moment, HP estima que podrà vendre ordinadors amb ‘memristors’ d’aquí a uns cinc anys.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
HP Labs: ‘Memristor FAQ’ i ‘Demystifying the memristor: Proof of fourth basic circuit element could transform computing’.
Ars Technica: ‘Maintaining Moore’s law with new memristor circuits’.
Wikipedia.org: ‘Memristor’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem